Aankomende activiteiten

Ga terug naar het overzicht

Zenuwechografie Cursus NVKNF

Binnen de neurologie in Nederland wordt echografie voor een toenemend aantal indicaties toegepast. De laatste jaren is echografie van perifere zenuwen, en in mindere mate spieren, in opkomst. Er zijn ondertussen al een heel aantal vakgroepen waar de KNF laboranten zenuwechografie verrichten van de n. medianus in onderarm en pols en van de n. ulnaris bij de elleboog. In een aantal centra is expertise beschikbaar voor het verrichten van meer complexe zenuwechografieën bij inflammatoire neuropathieën en zenuwtrauma, en voor het verrichten van kwantitatieve echografie van spieren voor de detectie van neuromusculaire aandoeningen.

Vanuit de NVKNF is in 2017 een werkgroep Neuromusculaire Echografie opgericht, die de randvoorwaarden van kwaliteit en scholing van echografie van spieren en zenuwen landelijk vorm geeft vanuit de eigen beroepsgroepen. Vanaf begin 2019 biedt de NVKNF via deze werkgroep ook eigen cursussen zenuwechografie aan, die open zijn voor zowel laboranten (i.o.) als neurologen (i.o.).

De cursussen bestaan uit twee dagen. Dag 1 legt de basisprincipes van zenuwechografie uit, en gaat in op het scannen van de n. medianus en n. ulnaris. Dag 2 is meer gevorderd, en leert cursisten het scannen van beenzenuwen, huidzenuwen en de plexus brachialis.  De cursusdagen zijn een combinatie van theorie en casuïstiek, met daarnaast ruime gelegenheid om zelf hands-on te oefenen met de beschikbare echo apparatuur onder begeleiding van de docenten. Waar nodig worden korte demonstraties gegeven die op een gedeeld scherm te volgen zijn.

De docenten zijn ervaren collega neurologen/ klinisch neurofysiologen en laboranten uit het veld. Voor beide beroepsgroepen zijn de cursusdagen geaccrediteerd. De locatie is het skillslab van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De cursussen worden “corona proof” gegeven. Bij binnenkomst in de Sint Maartenskliniek wordt de temperatuur gemeten. Het aantal deelnemers per zaal is afgestemd op de anderhalve meter maatregel van het RIVM.

 

Cursus Eerste uitvoering Tweede uitvoering  
Basiscursus Donderdag 17 maart 2022     Donderdag 24 november 2022      
Vervolgcursus     Donderdag 19 mei 2022 Donderdag 8 december 2022

 

Meer info op:  www.nvknf.nl/zenuwecho-cursussen/